Gezond in Drenthe en Zorgbelang Drenthe hebben de ambitie uitgesproken om in de provincie Drenthe voorop te lopen als het gaat om deelnemersparticipatie rond de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) en de netwerkaanpak overgewicht. We zijn dan ook zeer verheugd dat de provincie Drenthe ons 2-jarig project: “Laat je stem horen” mogelijk maakt met een financiële bijdrage vanuit de “Subsidieregeling alliantieprojecten Sociale Agenda” van de provincie Drenthe.
De doelgroep zelf actief betrekken
De zorgprogramma`s overgewicht voor volwassenen zoals deze nu worden aangeboden zijn ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek en de praktijkervaringen van professionals. Door veel deskundige professionele partijen wordt veel geld, uren en expertise in de ontwikkeling en uitvoering van het GLI-programma geïnvesteerd. We verwachten meer positieve resultaten als we de doelgroep zelf structureel een actieve rol geven bij de doorontwikkeling van de GLI en de aanpak van overgewicht in Drenthe in het algemeen. Want:
- Deelnemers kunnen het beste onder woorden brengen hoe zij het GLI-programma ervaren, wat voor hen werkt, wat niet, wat zij gemist hebben en wat zij nodig hebben om een gedragsverandering te realiseren en te behouden;
- Deelnemers beschikken over relevante kennis en ervaring die ingezet kan worden binnen het GLI-programma om een gedragsverandering te realiseren bij nieuwe groepen deelnemers
Het belang van ervaringskennis
Niet voor niets beschrijft Movisie (2018) dat ervaringskennis als volwaardige kennisbron moet worden gezien en ingezet, naast wetenschappelijke en professionele kennis. De doelgroep beschikt dus over essentiële informatie die nodig is om de aanpak van overgewicht/obesitas (waaronder het GLI-programma) nog beter aan te laten sluiten bij de behoeften van degenen die daar gebruik van (gaan) maken. Deze input is behulpzaam om het GLI-programma te versterken en het gaat ons helpen om de netwerkaanpak overgewicht in Drenthe vorm te geven. Wat moeten we juist wel of niet doen? Hoe communiceren we hierover richting de inwoners? Waar liggen kansen en belemmeringen?
Direct of indirect zal de inzet van ervaringsdeskundigen bijdragen aan meer inwoners van Drenthe met een gezonde(re) leefstijl. Wat zal resulteren in een meer positief ervaren gezondheid en verhoogde zelfredzaamheid van inwoners.
Wat gaan we doen?
Samenstellen van een pool met ervaringsdeskundigen, startend met (oud-)GLI-deelnemers. We organiseren 8 bijeenkomsten met deze ervaringsdeskundigen per jaar. Op basis van de bijeenkomsten wordt de actieve participatie vormgegeven. De ervaringsdeskundigen dragen hier actief aan bij. Er wordt ervaring opgedaan met de inzet van ervaringsdeskundigen in (de doorontwikkeling van) het GLI-programma en er wordt ervaring opgedaan met de inzet van ervaringsdeskundigen in het organiseren van lotgenotencontact. Daarnaast willen we ervaringsdeskundigen inzetten en betrekken bij het vormgeven van de integrale netwerkaanpak overgewicht in Drenthe. De lessons learned met het duurzaam inrichten van de participatie gaan we breed delen.
Meer informatie over het project
Het project ‘Laat van je horen – Duurzame participatie van mensen met overgewicht’ loopt van 1 februari 2023 t/m 31 januari 2025.
Meer info? Mail naar Marije Ribbink (m.ribbink@zorgbelang-drenthe.nl) of Roeli Prikken (r.prikken@gezondindrenthe.nl)