Gezonde en licht zoete pompoencake met pecannoten, koekkruiden en een frisse zuiveltopping.
(Bron: https://www.leukerecepten.nl/recepten/pompoencake/ ) >> receptbeschrijving aangepast zodat er geen keukenmachine nodig is.
Ingrediënten (12 plakken)
250 gram volkorenmeel
400 gram pompoenblokjes (keus uit gewone, flespompoen, hokkaido of kant en klare pompoenblokjes)
1 banaan
50 gram rozijnen
1 handje (25 gram) grof gehakte pecannoten
4 eieren
2 theelepels kaneel + 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
8 gram bakpoeder (1/2 zakje)
1 theelepel vanillearoma
boter om in te vetten
Voor de topping
1 eetlepel honing
75 gram kwark (ca 4 eetlepels)
75 gram roomkaas light (ca 4 eetlepels)
Paar pecannoten voor decoratie
Extra nodig: cakevorm
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de pompoenblokjes 10 minuten, giet ze daarna af en laat iets afkoelen (zo zullen de eieren niet stollen).
2. Prak de banaan fijn in een bord.
3. Stamp de pompoenblokjes tot puree. Voeg de eieren, rozijnen, banaan en vanille toe en mix door elkaar.
4. Meng in een andere kom het volkorenmeel met de koek- en speculaaskruiden, kaneel en bakpoeder door elkaar.
5. Doe het pompoenmengsel bij het meelmengsel en mix met een garde even kort maar goed door elkaar. Meng de gehakte pecannoten ook door het beslag.
6. Vet een cakevorm in en giet het beslag hierin. Bak de pompoencake ca 45 min tot hij gaar is. Laat de cake even afkoelen met de ovendeur op een kier en haal hem daarna uit de vom.

Topping
1. Roer de honing, kwark en roomkaas light door elkaar.
2. Je kan de cake hiermee besmeren als je hem direct serveert. Bewaar anders de topping in een bakje en serveer het erbij. Doordat deze cake volkorenbloem bevat en pompoen bevat hij vezels en vult hij daardoor goed. Zonder toegevoegde suikers die de bloedsuiker stabiel houden en hem gelijk erg voedzaam maakt. Lekker als herfstig tussendoortje of zelfs te gebruiken als ontbijt!
Doordat deze cake volkorenbloem bevat en pompoen bevat hij vezels en vult hij daardoor goed. Zonder toegevoegde suikers die de bloedsuiker stabiel houden en hem gelijk erg voedzaam maakt. Lekker als herfstig tussendoortje of zelfs te gebruiken als ontbijt!