Soms is het heel gemakkelijk iets te roepen
De implementatie van de Gezonde Leefstijl Interventie (GLI) is niet zo eenvoudig. De interventie is een onderdeel van de integrale aanpak voor overgewicht. Individuele signalering en ondersteuning is belangrijk NAAST de andere acties: voorlichting, educatie, fysieke en sociale leefomgeving en wet en regelgeving om een duurzaam effect te verkrijgen.
Omgeving
Een maatschappelijk probleem is niet op te lossen met het veranderen van een individu in een “ziekmakende” omgeving of systeem. Daarnaast is er vooraf te weinig nagedacht over de randvoorwaarden omtrent de invoering van de GLI.
Overstijgende gebiedsaanpak
Om te werken aan het domein, de overstijgende gebiedsaanpak, in dit geval de provincie Drenthe, is centrale contractering noodzakelijk. (Die is er in Drenthe, maar er zijn ook diverse “losse” GLI aanbieders, die nog steeds individueel contracten kunnen afsluiten met zorgverzekeraars en daarmee de integrale aanpak ondermijnen).
Juist de afstemming met gemeenten (omgevingsvisie en sociaal domein) – 1ste en 2de lijnszorg- werkgevers en het JOGG netwerk (KNGG) zijn belangrijke zaken. Die verbindingen ontstaan niet vanzelf! Daarvoor zijn regie en financiële middelen voor nodig. En wat te denken van de doelgroep participatie.
Kortom: Ik zag graag dat overheid en zorgverzekeraars zich inspannen voor een integrale aanpak en daarvoor de randvoorwaarden creëren!
Totale aanpak
De GLI implementatie wordt dan een onderdeel van evenals de uitvoer van de Obesitas standaard. Want voor de obesen (extreem GGR) zijn er nog steeds vergoedingen vanuit de NZA voor de GLI Plus. Dus die moeten nog steeds dooreten om in aanmerking te komen voor een chirurgische ingreep (medisch model). Daarom mijn oproep aan NZA en RIVM: denk ook met ons mee over de een totale aanpak Gezond Gewicht Volwassenen inclusief de randvoorwaarden!
Laten we nu de goede dingen doen in de juiste volgorde en daar ook samen de verantwoordelijkheid voor dragen. #GezondinDrenthe#GLI#Obesitas#PON#gezondheid #GGDDrenthe #NederlandseZorgautoriteit #RijksinstituutvoorVolksgezondheidenMilieu
Zie nieuwsartikel: NZa: zorgverzekeraars spannen zich te weinig in voor GLI